Read Rat s daždevnjacima by Karel Čapek Free Online


Ebook Rat s daždevnjacima by Karel Čapek read! Book Title: Rat s daždevnjacima
The author of the book: Karel Čapek
Language: English
Date of issue: 2004
ISBN: No data
ISBN 13: No data
Format files: PDF
The size of the: 33.31 MB
Edition: KruZak

Read full description of the books Rat s daždevnjacima:

Roman za dvadeset i prvo stoljeće
Dovoljno je citirati jednu od misli spomenutog Wolfa Meynerta, tog fiktivnog pruskog mislioca iz Čapekova romana, pa postaje nedvojbeno jasno kakve stavove želi Čapek podvrći kritici, kojim se stavovima ruga:
Za biološke ljudske cjeline, kao što je rasa, narod ili klasa, postoji samo jedan prirodni put prema homogenosti i nenarušenom blagostanju: napraviti mjesta samo za sebe, a uništiti ostale.
Rat s Daždevnjacima zapravo je satirična analiza i efektna parodija povijesti, tumačenja povijesti i mogućih dometa i stranputica civilizacije.
Sve glavne karakteristike Čapekovog opusa ispreplele su se u ovom djelu. Roman je protkan finim humorom i ironijom koja gotovo nikada ne prelazi u sarkazam. Čapek parodira malog češkog čovjeka, divljaka iz jugoistočne Azije, spomenutog predstavnika pruskog militantnog romantizma, gordog Albiona (“Britanski džentlmen”, izjavio je engleski premijer u ime cijelog naroda, “životinje štiti, ali s njima ne pregovara.”). Ruga se akademizmu isprazne i pretenciozne znanosti, kao i dogmatizmu znanstvenika, odnosno matricama znanosti koja istražuje sve, a ne dokazuje ništa. Ruga se senzacionalističkom novinarstvu, praznovjerju, pohlepi; ruga se ljudskim zabludama, neutemeljenim ambicijama, neznanju i najučenijih, bezobzirnosti i svireposti. Čapek se ruga ljudskoj civilizaciji u cjelini.
Roman Rat s Daždevnjacima inovativan je i poseban i svojom strukturom. Zbog toga što u njemu nema glavnog junaka, pa prema tome ni konzistentne fabule, dvaju glavnih prerogativa epskog ili pripovjedačkog književnog djela, nazivali su ga romanom-reportažom. Danas bi ga vjerojatno nazivali kolažnim ili citatnim romanom, možda čak i najsavršenijim primjerom primjene citatnosti u književnosti. Roman neizbježno asocira na dokumentarni film. Bez obzira na parodijski odmak, Čapek nepogrešivo imitira karakterističan žargon, modele ponašanja i obrasce razmišljanja. Upravo time Čapek čini svoj svijet dosljedno motiviranim; zapravo je teško povjerovati da je baš sve fikcija, a ne opis, čak kopija realnosti.

Read Ebooks by Karel ČapekRead information about the author

Ebook Rat s daždevnjacima read Online! Karel Čapek is one of the the most influential Czech writers of the 20th century. He wrote with intelligence and humour on a wide variety of subjects. His works are known for their interesting and precise descriptions of reality, and Čapek is renowned for his excellent work with the Czech language. His play R.U.R. (Rossum's Universal Robots) first popularized the word "robot".


Ebooks PDF EpubAdd a comment to Rat s daždevnjacima
Read EBOOK Rat s daždevnjacima by Karel Čapek Online free

Download PDF: rat-s-dadevnjacima.pdf Rat s daždevnjacima PDF